Kunstenaar?

Een paar jaar geleden, midden in het worstelen met twee opleidingen tegelijk, moederschap en keuzestress schreef ik onderstaande tekst. Vandaag teruggevonden en toch wel weer herkenbaar:

Er was eens een kleine kunstenaar… ze schudde met gemak mooie, gezellige en gekke dingen uit haar mouw… en de mensen vonden het mooi en glimlachten. Maar de kleine kunstenaar wilde meer, ze wilde een grote kunstenaar worden. Zo’n echte Grote Mensen Kunstenaar, waar de mensen niet alleen maar glimlachen maar vragen stellen. Aan zichzelf. Aan het werk. Waarom heeft ze dat zo gedaan? Wat wil ze ons vertellen?

Dus het kunstenmakertje ging naar school. Een school waar je leert naar je eigen kunst te kijken. Werkt het, zegt het wat ik wil zeggen? En formeel, kloppen de verhoudingen, de compositie?

Het was leuk, maar ook wel een beetje spannend. Want het is natuurlijk veel gemakkelijker als de mensen alleen maar glimlachen… Soms was het zelfs zo spannend dat ze vergat wat ze zelf belangrijk vond. Dan dacht ze alleen maar aan wat anderen er wel van zouden vinden… Ze vergat in haar eigen hart te kijken. En toen ze daar weer aan dacht en het luikje open deed, schrok ze… Oei, wat was het daar een rommel. Honderdduizend ideeën tuimelden in chaos door elkaar. Ze kon niet herkennen welke bij haar hoorden of van een ander waren – en ze sprongen en schreeuwden om aandacht.

De kleine kunstenaar zuchtte, dit had ze al veel eerder moeten doen, zei ze bij zichzelf. Allereerst wees ze de docenten met hun opgeheven vinger, die ongemerkt bij haar ingetrokken waren, vriendelijk de deur. Daarna ging ze zitten, heel stil… en ze luisterde. En keek. En alle ideeën die voorbij kwamen vroeg ze: pas jij bij mij? Bij de kunstenaar die ik wil zijn? Hoor jij thuis in het verhaal dat ik wil vertellen?

Veel ideeën liet ze gaan. Anderen borg ze op voor later. Met een enkeling ging ze aan de slag… Onze kleine kunstenaar haalde opgelucht adem. Misschien, als ik stil kan zijn, en naar mijzelf blijf luisteren…mag ik mij op een dag ook van mijzelf kunstenaar noemen.

Advertenties